VISI

“Bertekad penuh komited kearah Halal Global”

MISI

“Menjadikan Bahagian yang memartabatkan Hal ehwal Pengurusan Halal yang berkualiti”

OBJEKTIF

“Memastikan Pensijilan Halal dapat dilaksanakan dengan teratur sejajar dengan peraturan skim-skim yang sedang berkuatkuasa pada masa ini”

Pengurusan Jawatankuasa Kecil Mengkaji Bahan Makanan Dan Penggunaan Orang-Orang Islam yang diurusetiakan oleh Bahagian Penyelidikan Dan Pembangunan Jabatan Agama Islam Selangor

Penubuhan Unit Halal dibawah Bahagian Penyelidikan Dan Pembangunan Jabatan Agama Islam Selangor

Pengisian Perjawatan Kontrak Pegawai Teknologi Makanan untuk memperkasakan  Unit Halal

Transformasi Unit Halal kepada isu serta tugasan baru menjelang transformasi pensijilan halal diseluruh negara. Antaranya perlaksanaan Akta Perihal Dagangan 2011

Program Pensijilan Halal Bersama antara JAKIM-MAIN/JAIN

Pengwujudan Bahagian Pengurusan Halal dan pengasingan secara rasmi dari Bahagian Penyelidikan dan Pembangunan pada 1 Ogos 2015

Fungsi Utama

Menguruskan aktiviti permohonan Pensijilan Halal Malaysia di negeri Selangor

Mengurus aktiviti pasca pensijilan halal dan program berkaitan kepada pemegang Sijil Pengesahan Halal Malaysia (SPHM) di negeri Selangor

Mengurus aktiviti memperkasa pengurusan dan pentadbiran di Bahagian Pengurusan Halal

Mengurus aktiviti permohonan Tauliah Penyembelih, memberi khidmat nasihat dan mempromosi kesedaran halal di pelbagai peringkat masyarakat di negeri Selangor

Mengurus aktiviti pemantauan dan penguatkuasaan halal di negeri Selangor

Mengurus Stor Ekshibit Bahagian Pengurusan Halal